top of page

INTERESSANTE PLAATSEN

 

Het gebied dat het zuidelijke deel van de Cantal en het noordelijkste deel van de Aveyron biedt veel interessante plaatsen om te bezoeken. De regio heeft een rijke geschiedenis en veel van de steden en dorpen zijn in de middeleeuwen ontstaan. Hieronder worden een aantal van die plaatsen beschreven.

Junhac is het dichtstbijzijnde dorp. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten, via een rustige landweg of via de oude weg die slingerend zijn weg tussen akkers en velden vindt. Veel van de huizen in het dorp zijn onlangs gerenoveerd in de lokale stijl. Er zijn twee caféetjes waar u een verfrissend drankje kunt nemen voor u aan de wandeling terug begint. Junhac is een ‘Village Fleurie’ en een leuk dorp om te bezoeken.

Montsalvy, op 4 km afstand, is een 11e eeuwse versterkt stadje en de naam is afgeleid van haar rol als een toevluchtsoord voor pelgrims. Montsalvy is meer een groot dorp dan een stad; Het is compact, schilderachtig en zeer fraai met smalle straatjes rond een 11e eeuwse abdij. Er zijn een aantal winkels, slagers, bakkers, supermarkt enz. voor de dagelijkse boodschappen Er zijn twee goede restaurants en een aantal bars. Een kilometer buiten de stad is de Puy de l'Arbre, het hoogste punt in het gebied. De oriëntatie tafel hier biedt een prachtig panorama over de bergen van de Cantal, de Carladez, de Barrez, de Aubrac, de Causses, de kastanjebossen en de laagvlakte van Aurillac.

Le Fel, op slechts 10 minuten rijden, is een klein wijngebied. Dit dorp biedt niet alleen een ongeëvenaard uitzicht, maar u kunt er ook verschillende kleinschalige (biologische) wijnproducenten bezoeken. In de omgeving is de Poterie du Don, een keramiek galerie en boutique met exposities van gerenommeerde kunstenaars en keramisten uit de hele wereld.

Entraygues, is gelegen waar de rivieren Truyère en Lot samenvloeien, is een charmant oud stadje. Bijzonder aantrekkelijk is de rue Basse waar de middeleeuwse sfeer nagenoeg intact bewaard is gebleven. Een 13de-eeuwse brug overspant de Lot en een gotische brug overspant de Truyère. Verken de straatjes van het stadje en bekijk de oude deuren en steegjes. Er is een kasteel met peperbus daken, typisch voor de streek.

Marcolès is een oud dorp dat in de 13e eeuw is versterkt. Het heeft schilderachtige smalle straatjes en een 15e eeuw poortgebouw voorzien van het wapenschild. Elk jaar in augustus nemen bekende namen uit de Tour de France deel aan het 'criterium'.

Conques, op slechts 40 minuten met de auto, is een van de belangrijkste ‘Plus Beaux Villages de France’. Conques is een absolute aanrader voor elke bezoeker. Het was een belangrijke pleisterplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella en vandaag de dag is er het Europees Centrum voor Kunst en Middeleeuwse Beschaving. De abdij heeft een prachtig timpaan uit deze periode; het laat een in hout gesneden en gebeeldhouwde weergave van het Laatste Oordeel te zien. Conques is een paradijs voor fotografen. Verken de smalle straatjes, de pittoreske huizen, de oude deuren en de stenen muren met houten balken. Als je de steile steegjes beklimt zie je de ritmisch aaneengeschakelde leistenen daken.

Figeac, een uur rijden met de auto, is een van de mooiste middeleeuwse handelssteden. Hier vindt u een wirwar van smalle straatjes en steegjes met oude vakwerkhuizen. Figeac is ook de geboorteplaats van Champollion, die als eerste Egyptische hiërogliefen ontcijferde met behulp van de Steen van Rosetta. Een museum is gewijd aan zijn leven en werk. De markt op zaterdagochtend is een van de grootste in de omgeving.

Rodez, de oude provinciehoofdstad van het departement Aveyron is gebouwd rond de Notre Dame kathedraal, een gotisch meesterwerk dat de stad en de omgeving domineert met de zijn 87 meter hoge klokkentoren.

Verder weg, zijn een aantal andere steden en Plus Beaux Villages de France te vinden waaronder Espalion, Estaing, Rocamadour, Cordes-sur-Ciel, St Cirq-Lapopie, Belcastel en Cahors.

Als historische bezienswaardigheden en de natuurlijke landschappelijke schoonheid u te veel worden dan is een bezoek aan de Viaduc du Millau, minder dan twee uur rijden, absoluut aan te raden. Het viaduct van Millau is ‘s-werelds langste brug, met 343 meter als hoogste punt (hoger dan de Eiffeltoren), 2460 meter lang en slechts op 9 plaatsen de bodem van de Tarn vallei rakend. Een echt buitengewoon staaltje van techniek en architectuur.

Bovenkant pagina

Salers

Salers

Grand Vabre

Grand Vabre

Monts de Cantal

Monts de Cantal

Monts de Cantal

Monts de Cantal

La Vinzelle

La Vinzelle

Chateau du Val

Chateau du Val

Salle la Source

Salle la Source

Early morning fog near Junhac

Early morning fog near Junhac

Chateau Gironde

Chateau Gironde

Monts de Cantal

Monts de Cantal

Winter in the Lot valley

Winter in the Lot valley

Plomb Cantal

Plomb Cantal

Trou de Bozouls

Trou de Bozouls

Springtime

Springtime

Monts de Cantal

Monts de Cantal

Salles la Source

Salles la Source

La Vinzelle in winter

La Vinzelle in winter

Montsalvy

Montsalvy

Entraygues

Entraygues

Entraygues

Entraygues

Belcastel

Belcastel

Conques

Conques

Conques

Conques

St-Cirq-Lapopie

St-Cirq-Lapopie

Rocamadour

Rocamadour

Cahors

Cahors

Najac

Najac

Estaing

Estaing

Figeac

Figeac

Espalion

Espalion

Millau Viaduct

Millau Viaduct

ACTIVITEITEN

In de omgeving zijn veel bezienswaardigheden en georganiseerde activiteiten en u zal ongetwijfeld iets van uw gading vinden. Ook voor kinderen is er van alles en nog wat te beleven. Uw gastheren, Gary en Denise, zijn graag bereid u te adviseren hoe u uw vakantie nog leuker kunt maken.

Markten

 

Het zou Frankrijk niet zijn als er niet ergens een markt zou zijn. Er zijn uitstekende markten in Aurillac (woensdag en zaterdag), Salers (woensdag), Maurs (donderdag), Decazeville (vrijdag), Rodez en Figeac (zaterdag) en Marcillac (zondag). Verder weg zijn er zeer goede markten te vinden in Villefranche-de-Rouergue (donderdag) en Sarlat-la-Caneda (zaterdag). De meeste markten beginnen vroeg en eindigen rond lunchtijd.

Op woensdagavond, tijdens de maanden juli en augustus is er een ‘Marché de Producteurs’ (markt door producenten) in het nabijgelegen stadje Entraygues. Hier kunt u lokale producten, gerechten en wijn kopen en zittend aan lange tafels temidden van de lokale bevolking verorberen. Onderwijl genietend van live muziek en misschien wil u zelfs wel een dansje wagen. Het is een geweldig evenement dat u tijdens uw verblijf bij ons in Lagarde meegemaakt moet hebben. Een soortgelijke markt wordt ook gehouden in St. Parthem, een dorp verderop aan de rivier.

Watersport

 

In de Cantal en de Aveyron zijn vele meren, stuwmeren en rivieren waar u kunt kanoën, suppen, kajakken, raften, canyoning onder begeleiding met afdalingen van watervallen, zeilen en windsurfen. Kanovaren en suppen kan op de Lot vanaf centra in Entraygues en Le Port, in de buurt van Vieillevie. Een paar kilometer stroomafwaarts bij Grand Vabre, kunt u boottochten op de Lot maken, met en zonder lunch, een aangename manier om de rivier van zijn beste kant te bekijken.

Wandelen

 

Hoewel u vanuit Lagarde heerlijke wandelingen kunt maken, zullen de meer avontuurlijken onder ons naar de vulkanische bergen van de Monts de Cantal op iets meer dan een uur rijden met de auto willen. Het hoogste punt is bijna 2000 meter en het uitzicht over een groot deel van de Auvergne is prachtig. Het landschap biedt bergkamwandelen op z'n best. De goed bewegwijzerde paden kunnen gemakkelijk, in een rustig tempo worden gevolgd. Neem een ​​stokbrood, veel water (en een beetje wijn!) en wat Cantal kaas mee voor een heerlijk dagje uit. De Aubrac, een groot vulkanische en granieten plateau dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 1.500 km2, biedt ook een uitstekende wandelmogelijkheden. Hoewel lager gelegen en met minder niveauverschil dan de nabijgelegen Monts de Cantal, is wandelen in de Aubrac een belevenis. Op elk moment van het jaar.

 

Fietsen

 

Fietsen is een populaire activiteit in deze omgeving. Uitstekende wegen en weinig verkeer maken snelle tijden mogelijk. Op de weg of op een mountainbike door het bos; het is een prachtige manier om de verborgen delen van La Châtaigneraie te verkennen. Het beklimmen van de Puy Mary is voor de echte liefhebber. Fietsen in de Cantal betekent klimmen en dalen, maar ach, u kunt kiezen uit vele versnellingen. In de Tour de France van 2004 liep de route door Junhac. In 2016 deed de Tour in een van de eerste etappes Montsalvy aan. Fietsen kunnen ter plaatse gehuurd worden in Labesserette opslechts een paar minuten met de auto.

Golf

 

Bij Aurillac ligt in een prachtige omgeving een 18-holes (6208 meter), par 72 golfbaan. Het heeft open en overdekte driving ranges, en beginners en gevorderden kunnen lessen nemen. Een golfuitrusting kan ter plekke worden gehuurd. Ook in Rodez is een golfbaan.

Ander tijdverdrijf

 

In Super Lioran, een outdoor gebied op ongeveer een uur rijden met de auto, is een ‘Adventure’ boomklimcircuit. Een gegarandeerde uitdaging voor het hele gezin. Andere activiteiten in de directe omgeving te Lagarde onder andere karten, tennis, paardrijden, rotsklimmen en zowel meer als rivier vissen. Visvergunningen zijn verkrijgbaar bij vele lokale winkels.

Wintersport

 

De winter begint in Lagarde, op een hoogte van 580 meter, meestal in het midden van december, met zo nu en dan een pak sneeuw tot eind maart. De temperatuur kan dalen tot wel -20° C. In de bergen kan de sneeuw meters hoog zijn en blijven liggen tot eind mei. Hier Super Lioran, op ongeveer een uur rijden, is de balgrijkste wintersportplaats in de Monts de Cantal. Hier heeft u de keuze uit meer dan 40 km aan skipistes, 140 km aan langlauf routes en een ijsbaan. U kunt ook trekking door de bergen wandelen op sneeuwschoenen. De Aubrac biedt soortgelijke winter sportfaciliteiten, met minder nadruk op alpine skiën en meer op langlaufen en sneeuwschoen wandelroutes.

Bovenkant pagina

Messing about on the river

Messing about on the river

Canoeing near Montarnal

Canoeing near Montarnal

Canoeing fun

Canoeing fun

Poterie du Don

Poterie du Don

lot river fishing

lot river fishing

lot river trout

lot river trout

Lac Pareloup sunset

Lac Pareloup sunset

Fromage

Fromage

Figeac market

Figeac market

Saucisse

Saucisse

Winter in Super Lioran

Winter in Super Lioran

Skiing in Super Lioran

Skiing in Super Lioran

Snowshoeing in Lioran

Snowshoeing in Lioran

An Aubrac winter

An Aubrac winter

An Aubrac winter

An Aubrac winter

Activiteiten
Interessante Plaatsen
bottom of page