top of page
Our Property

WELKOM OP LAGARDE, JUNHAC

Lagarde ligt in een streek van Frankrijk die bekend staat als La Châtaigneraie (de kastanjestreek). Een prachtig gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Met een gemengd landschap van bergen, bossen, meren en rivieren, glooiende heuvels en diepe rivierdalen. Gelegen in het zuid-westen van het departement Cantal op de grens met de Aveyron, niet ver van de valleien van de rivieren Lot en Truyere en de spectaculaire bergen van de Auvergne en de Aubrac.

In het verleden lag La Châtagneraie door een gebrek aan moderne wegen en luchthavens relatief geïsoleerd van de rest van Frankrijk. Door de verbetering van het wegennet en de aanleg van vliegvelden is deze prachtige streek nu gemakkelijk binnen een dag vanuit België en Nederland te bereiken.

Met de beschikbaarheid van goedkope vluchten van Ryanair vanuit o.a. Charleroi (Brussel) naar Rodez, of naar Clermond-Ferrand vanuit Amsterdam (Air France/KLM) en Lille (Fly Kiss) is de reistijd nog maar een paar uur.

 

Of reis per trein naar Aurillac op nog geen 30 kilometer van Lagarde.

Uw dagelijkse boodschappen kunt u in het nabijgelegen stadje Montsalvy doen, maar in Aurillac, de hoofdstad van de Cantal, vindt u alles wat u nodig heeft voor uw vakantie.

De Gîtes

Een karakteristieke, grote Auvergnat boerenschuur is omgetoverd tot twee stijlvolle, van alle gemakken voorziene gîtes, elk met een eigen ingang en parkeerplaats. De hele accommodatie is voor maximaal 8 personen. Gîte 1 is voor maximaal 4 personen en gîte 2 voor maximaal 4 personen. Beide gîtes kunnen apart worden gehuurd. Samen bieden ze, een uniek, gelijkvloers, ruim en comfortabel onderkomen voor gezelschappen van maximaal acht personen. Maar wel met de privacy van eigen woon- en slaapvertrekken. Voor beide gîtes is tevens een comfortabel opklapbed beschikbaar als extra slaapplaats.

 

Naast de gîtes ligt een zwembad van 11 x 5,5m omgeven door ruime terrassen met ligbedden en diverse zitjes. Het uitzicht is er adembenemend. Het hele jaar door kunt u op Lagarde genieten van de rust en de natuur. Het is de ideale plek voor een ontspannen vakantie.

 

De Engelse eigenaren, Gary en Denise Stephens, wonen in het naastgelegen huis. Ze staan voor u klaar zodat u optimaal van uw vakantie kunt genieten in dit prachtige gebied.

Bovenkant pagina

De Omgeving

 

Het landschap rondom Lagarde is een ideale mix van glooiende velden en bossen met her en der een uit graniet opgetrokken boerderij. Het gebied staat bekend als La Châtaigneraie (de kastanjestreek) vanwege de uitgestrekte bossen met tamme kastanjebomen die hier vanaf de Middeleeuwen tot in de vorige eeuw de voornaamste bron van voedsel waren. De kastanjeboom heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het  dagelijkse, landelijke leven. Vandaag de dag wordt dat op lokale braderieën en jaarmarkten nog altijd gevierd. Dichte oude bossen van de kastanjes, eiken, beuken en dennen, doorkliefd door steile rivierdalen, gaan plotseling over in zachte, glooiende weidegronden en vormen zo één van de mooiste landschappen van Frankrijk. De kans is groot dat u genietend van een ochtend croissantje, in de omliggende velden en bosranden herten en wilde zwijnen kan spotten. Terwijl u wegdommelt in de namiddagzon, ontfermen eekhoorntjes zich over de restanten van uw Auvergnat lunch.

Het leven op het platteland is boeiend om te observeren. U zult veel plezier beleven aan het te voet verkennen van La Châtaigneraie. Er zijn vele bewegwijzerde wandelpaden, met voor ieder afstand een kleurcode, die weer uitkomen bij het beginpunt. Lagarde ligt aan één van deze routes. Deze route leidt u langs een watermolen, door dichte bossen en dwars over een veeboerderij. Onderweg ontdekt u de karakteristieke architectuur van de streek, kunt u het vee in de velden bewonderen en vriendelijke mensen ontmoeten. De wandeltocht duurt ongeveer vier uur. Halverwege kunt u altijd een kortere route terug nemen naar Lagarde en met een koel drankje uw favoriete plekje in de schaduw opzoeken! Het omringende landschap, eigenlijk de hele Cantal, is een dankbaar onderwerp voor fotografen, tekenaars en schilders.

Het landschap is prachtig, maar er is nog veel meer te zien en te doen. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela loopt vlak langs Lagarde op weg naar Conques, een middeleeuwse pelgrimsstad en één van de mooiste van de ‘Plus Beaux Villages de France’. Andere middeleeuwse plaatsen zoals Salers, Estaing, Saint-Cirq-Lapopie, Najac en Belcastel zijn een korte, fraaie autorit van Junhac verwijderd.

De rivieren in de nabije omgeving bieden volop mogelijkheden om te zwemmen, vissen, suppen en kanoën. De riviervallei is erg populair bij fietsers. Er zijn prachtige wandelingen in de directe omgeving van Junhac, maar als je het hogerop wilt zoeken dan zijn de puys en toppen van de Monts de Cantal en de hoogvlakte van de Aubrac makkelijk te bereiken.

Bovenkant pagina

Het weer

Het weer tijdens de zomermaanden is over het algemeen zonnig met temperaturen van rond de 30ºC in juli. In augustus kan de thermometer zelfs nog hoger aanwijzen. Periodes van echt warm weer worden vaak onderbroken door onweersbuien, soms met spectaculaire bliksem flitsen en stortregens. Maar de buienperiodes duren nooit lang en de dagen die volgen zijn altijd weer rustig en zonnig. Hoewel de temperaturen hoog kunnen zijn is het nooit benauwd of klam.

Het weer in de late herfst is minder voorspelbaar dan in de zomermaanden. Echter, u kunt zeker zijn van lange periodes met warm, zonnig weer en u zult nog steeds buiten op het terras de maaltijd kunnen genieten. Het derde weekend van oktober is de viering van de kastanje tijdens het Foire de la Châtagneraie in Mourjou. Duizenden mensen komen naar deze braderie en markt die elk jaar weer populairder en groter wordt. Niet onverstandig om onze gîtes tijdig te reserveren.

De wintertijd biedt een geheel nieuw skala aan activiteiten; skiën, snowboarden, langlaufen, ski-touring en wandelen door de hooglanden op sneeuwschoenen. Vanaf half december tot eind april zijn de sneeuwcondities geschikt. Het meest sneeuwzeker is het van eind januari tot begin maart.

Misschien is aangenaamste tijd van het jaar wel rond eind april en begin mei. De bomen komen in blad en volle bloei, alles is fris en nieuw en de dagen zijn helder en warm.

Bovenkant pagina 

Het Weer
De Omgeving
De Gites
bottom of page